Маневицький форум

Місце для спілкування і хорошого настрою
Сьогодні: 20 січня, 2018, 16:09

Часовий пояс UTC + 2 годин [ DST ]




Створити нову тему Відповісти  [ 1 повідомлення ] 
Автор Повідомлення
 Тема повідомлення: Майстер змурував сотні печей
ПовідомленняДодано: 03 грудня, 2010, 04:41 
Офлайн
Форумчанин
Аватар користувача

З нами з: 19 жовтня, 2010, 07:18
Повідомлення: 416
Звідки: Рідна Україна
А його дружина переконана, що найкраща та, де вміщається десять буханців хліба

У поїзді ще не старий чоловік жалівся своєму сусідові: “Збудував літню кухню і вже втретє шукаю майстра, щоб зробив мені піч. Дві попередні зліпили на халяву... З однієї весь час дим на хату йшов, а другу дружина “заплювала”, казала, що поки витягне бляху з печі, аж спина мокра, – така нерівна всередині. Довелося розкидати, бо ще й малувата була”.
Дійсно, хороший майстер завжди в пошані. Слава про нього йде по усіх навколишніх селах. Карпо Корець із села Сукачі Старовижівського району на Волині – знаний пічник. Сорок шість років він вправно володіє кельмою, знає, яка цегла найкраща для печі.
– Хто мене навчив майструвати? Та сам. У двадцять років зробив першу пічку своїй сестрі Надії в Кукуріках. Відтоді й інші почали запрошувати до роботи, – розповідає Карпо Єфремович. – Адже як в селі без печі? Я навіть помітив, що в райцентрі Стара Вижівка багато людей, які будуть власні оселі, обов’язково роблять в літній кухні піч. Тобто народ повертається до дідівського господарювання, до натурального.
А про те, що хліб домашній смакує всім, багато розповідати не треба. Дружина Карпа Корця Надія додає, що в їхньому населеному пункті кожна господиня щотижня замішує тісто. В магазині ті буханці все тоншають і тоншають, а от вдома яку захочеш, таку хлібину і спечеш. А для хазяйки успіх залежить від доброї печі.
– Мабуть, не один майстер, коли приступає до роботи, запитує саме господиню, яку їй піч змурувати, – каже пані Надія. – Наприклад, як на мене, то потрібно, щоб вміщалося з десять буханців хліба та кілька бляшок, коли печеш свіжину. І щоб всередині вона була гладенька-гладенька.
Карпо Єфремович вже й не пам’ятає, скільки пічок за сорок років змайстрував. Десятки, сотні? Зізнається, що мурував їх у багатьох навколишніх селах, особливо в Сукачах. То зараз вже здоров’я його підводить, пережив три складні операції, тож куди братися за таку важку роботу? А бувало, що дружина тижнями не бачила свого чоловіка – одне замовлення наздоганяло інше.
– Згадаймо наших дідів, – продовжує майстер, – вони піч використовували ще й для лікування. Насипали на неї жита чи пшениці, застеляли домотканою рядниною і вигрівали собі кістки. Всяка “хвор” після такої сауни проходила, а про простуду відразу забували. То вже зараз люд на пігулки перейшов.
Пічник радіє, що й сьогодні серед молодих хлопців знаходяться вмілі майстри. Тобто давня прадідівська професія не зникне.


Автор статті:Марія ДУБУК,
Волинська область


Догори
 Профіль  
 
Відображати повідомлення за:  Сортувати за  
Створити нову тему Відповісти  [ 1 повідомлення ] 

Часовий пояс UTC + 2 годин [ DST ]


Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість


Ви не можете створювати нові теми у цьому форумі
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі
Ви не можете редагувати ваші повідомлення у цьому форумі
Ви не можете видаляти ваші повідомлення у цьому форумі
Ви не можете додавати файли у цьому форумі

Знайти:
Вперед:  
cron
Блог про електроінструменти, садову техніку, обладнання,
Стенды уголок покупателя. Стенды уголок покупателя.